Blogg
Föreläsarpresentation, Tanja Rönnberg
Tanja Rönnberg arbetar på Rädda Barnen på Åland med ansvar för verksamheten Barnens Internet. Syftet med verksamheten är att jobba förebyggande för att skapa trygga digitala miljöer för barn och unga.
Föreläsarpresentation, Niklas Wahlström
Niklas Wahlström är sektorsansvarig för utbildning vid Svenska folkskolans vänner. Som före detta ämneslärare, studiehandledare och rektor har han mer än 25 års erfarenhet av grundläggande utbildningen och gymnasiet.
Snart ska vi VISAvägen
Landskapsregeringens ESF-finansierade systemutvecklingsprojekt Vägledning på Åland går framåt med stora kliv.
Föreläsarpresentation Johanna Björkell
Johanna Björkell har sagts vara en specialpedagog, men säger att hon endast är en ämneslärare, it-pedagog och forskare som anser att de bästa eleverna i klassen är de med inlärningsutmaningar. Varför anser hon det?
Föreläsarpresentation Suzanne Öhberg
Suzanne Öhberg är musikterapeut och psykoterapeut vid Ålands hälso och sjukvård. Hon har varit verksam inom psykiatrin sedan 1987 men arbetar numera vid Barn och ungdomspsykiaktriska mottagningen (BUP).
Åländska föreläsare på Dialog 2019
Under Dialog 2019 finns det glädjande nog sex seminarier med åländska föreläsare.
Karsten Steiner och Marc Sibila
Föreläsarpresentation Per Bodelius
Per Bodelius är legitimerad lärare och undervisar i matematik och musik på en gymnasieskola i Mjölby.
Föreläsarpresentation Linn Österås
Linn Österås är certifierad ”Education Coach and Mentor”. Hon är lärare i grunden och har även lång erfarenhet av att utbilda rektorer, lärare, förskole- och daghemspersonal.
Föreläsarpresentation Peter Andersson
Peter Andersson är högstadielärare i svenska och SO i Bregårdsskolan i Karlskoga. Han är också mentor för ett antal elever som han följer upp under skoltiden.
Föreläsarpresentation Elisabet Backlund-Kärjenmäki
Elisabet Backlund-Kärjenmäki är grundskolrektor vid Vasa övningsskola och har i anslutning till den nya läroplanen ansvarat för och medverkat som fortbildare på svenska inom det nationella övningsskolnätverket eNorssi. Vid Vasa övningssk
Föreläsarpresentation Lisa Fohlin
Lisa Fohlin är doktorand i specialpedagogik vid Stockholms universitet och undervisar i specialpedagogik på förskollärarprogrammet.
Föreläsarpresentation Rolf Sundqvist
Rolf Sundqvist arbetar som utbildningsdirektör i Pedersöre kommun och initierade ett arbete med självutvärdering i anslutning till den senaste läroplansreformen. Självutvärderingsmaterialet har uppmärksammats i andra kommuner och används
Föreläsarpresentation Katarina Graffman
Katarina Graffman är doktor i kulturantroplogi och en erfaren medieantropolog. Hon har de senaste 15 åren kontinuerligt studerat hur ny medieteknik förändrar människors beteenden, främst med fokus på yngre användare.
Föreläsarpresentation Bengt Wahlström
Bengt Wahlström är fil lic., civilekonom och en av de ledande experterna i Norden inom omvärldsanalys och framtidsstrategi.
Föreläsarpresentation Merja Olkinuora
Merja Olkinuora är bildningschef i Ingå sedan hösten 2015 och innan dess arbetade hon i 22 år som lärare och skolledare i Sverige.
Nyhet på Dialog 2019 - aktiviteter för elever
Vi planerar in en aktivitet för Dialog 2019 som vi inte haft tidigare. Kodarklubben r.f. kommer att hålla 4 tillfällen (á 2x45 minter) för elever under dagarna.
Föreläsarpresentation nr 3, Adam Palmqvist
Adam Palmquist är fil.mag. och leg. lärare. I dag arbetar han som process- och utvecklingsledare på motivationsbyrån Insert Coin AB.
Föreläsarpresentation Fredrik Zimmerman
Fredrik Zimmerman är lektor i Barn och ungdomsvetenskap och forskar om könsnormer i skolan, med fokus på hur normer kring maskulinitet påverkar både flickors och pojkars vardag och prestationer i skolan.
Föreläsarpresentation Jenny Edvardsson
Den första föreläsarpresentationen vi gör inför Dialog 2019 är av Jenny Edvardsson. Hon är en läsande lärare och undervisar i svenska och historia. För sitt arbete har hon fått flera utmärkelser.
Föreläsningar på Dialog 2019
logo_2019_enkel.jpg
Ett finlandssvenskt resurscenter
Resurscentret för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan – Skolresurs – är ett finlandssvenskt samarbetsprojekt som sedan hösten 2012 ägs av Åbo Akademi (ÅA).
Utbildning i svenska för inflyttade i arbete
Ålands landskapsregering har ingått ett treårigt avtal med Medborgarinstitutet i Mariehamn om köp av utbildning i svenska för inflyttade som är i arbete.
Hur låter det med en utländsk gäst i din skola?
Programmet ”Erasmus i skolorna” erbjuder grundskolor, gymnasier och yrkesskolor möjlighet att bjuda en utländsk studerande på besök. Under besöket berättar studerandena om sitt hemland och sin kultur samt om sina utbyteserfarenheter.
Tidigareläggning av språkundervisning
Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingstjänster erbjuder ny forskningsbaserad kunskap och ger möjlighet för kunskapsutbyte mellan de som arbetar med tidigareläggning av språkundervisningen.
Läroplan fastställd för integrationsutbildningen
Ålands landskapsregering har fastställt läroplan gällande integrationsutbildning för vuxna invandrare på Åland i enlighet med LL (2012:74) om främjande av integration.
Tillstånd att anordna fortbildning för yrkesförare
Ålands landskapsregering har beviljat Ålands näringslivs servicebolag Ab tillstånd att anordna och utfärda intyg över fortbildningsdagar för yrkesförare i enlighet med landskapslag om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare (2008:85)
Grunder för antagning hösten 2018
Ålands landskapsregering har fastställt grunder och allmänna kriterier för antagning för den samåländska antagn
Handbok för specialundervisning inom yrkesutbildning och vuxenutbildning
Utbildningsstyrelsen har gett ut en handbok om specialundervisning som handlar om specialundervisning inom den grundläggande yrkesutbildningen och yrkesinriktade vuxenutbildningen.