Läromedel

Under våren 2020 ställer flera läromedelsförlag sitt material fritt till förfogande. Olika förlag har olika tillvägagångssätt men det krävs att du som lärare registrerar dig i någon form för att få tillgång till önskat material. Nedan finns länkar till de förlag som meddelat att erbjudandet även gäller åländska skolor.

Schildts och Söderströms läromedel - Skolorna får tillgång till de digitala elevmaterialen för sitt stadium: åk 1–6 eller åk 7–9. Materialen distribueras som personliga licenser via skolans domän på laromedel.fi.

Natur & Kultur - Ni beställer era licenser här: https://www.nok.se/bocker-laromedel/laromedel/laromedel-for-distansundervisning/

Gleerups - enklaste sättet att registrera sig är att hela skolan gör det och om man är osäker på hur många lärare och elever det är så kan ni avrunda uppåt. Registrering görs via den här länken  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd6XOImoheICOPxL65hj0XDMozZ0ScXDUeXU5lfvZjbyE1drQ/viewform

Ebban - ett skolbibliotek på nätet med tusentals svenskspråkiga e‑böcker och ljudböcker. Ebban är nu gratis för grundskolan fram till 31.7! Erbjudandet gäller åk 1–9 i svenska skolor i Finland och svenskspråkig språkbadsundervisning i finska skolor.

Studi - Uppdaterat 30.3.2020 Observera att det nu är studi.se som gäller, inte den finska versionen som tidigare nämdes. Gör så här: Gå in via knappen Fjärrundervisa! Skapa ett konto (inte logga in och välj inte testkoto) med någon av alternativen. När du kommer vidare i processen kryssar du för att du är lärare. Om din skola tidigare haft en licens hos Studi.se så finns din skola i deras system. Nu har de också uppdaterat de finländska skolorna och om din skola inte finns i listan, uppmanas ni att kontakta Studi så att de lägger till den. När du kommer in på portalen hittar du allt läromedel uppe i vänstra hörnet vid Ämnen. För att eleverna ska komma åt materialet ska de helst logga in med ett Google – konto (enligt supporten på Studi). Då kan de själva skapa konto och komma åt det material de ska komma åt. 

Otava Utbildning - Otava Utbildning erbjuder läromedel på finska och svenska, både tryckt och digitalt – från förskolan till gymnasiet.

Publicerad 17.3.2020
Uppdaterad 30.3.2020

Utbildning – en skolresurs på Åland är en webbplats som administreras av utbildningsbyrån vid landskapets utbildnings- och kulturavdelning.