Skolfreden på Åland

SKOLFREDEN PÅ ÅLAND - "Du kan påverka- ett leende hjälper"

Skolfreden har utlysts på Åland sedan 2007 med syftet att väcka diskussion kring hur en anda av hänsynstagande och samarbetsglädje kan främjas i skolans vardag.

Skolfredsarbetet i år: Läsåret 2018–2019 samarbetar Folkhälsan på Åland och Ålands landskapsregering för skolfred på Åland. Årets förbestämda tema är : ”Du kan påverka – ett leende hjälper”. Syftet med temat är att lyfta fram betydelsen av att eleverna är delaktiga och har möjligheter att påverka det som händer i skolan. Påverkningsmöjligheterna betraktas från flera perspektiv. Inom skolfredsarbetet betonas att varje elev genom små initiativ kan bidra till en god atmosfär i skolan, men också att eleverna som grupp ska få utökade möjligheter att få sina röster hörda i skolgemenskapen. Varje klass bestämmer själva hur de arbetar med årets tema samt vilken tid de lägger ner. Arbetet kan genomföras när som helst under terminerna, kan utformas fritt och dokumenteras på valfritt sätt (t.ex. genom bilder, film, sång eller text). De klasser som dokumenterar sitt skolfredsarbete och skickar in dokumentationen (senast den 29.03.2019) är med och tävlar om fina priser – bland annat ett äventyr för hela klassen!

Skolfredsutlysningen: Startskottet för årets skolfredsarbete på Åland är måndagen  den 3 september. Alla skolor välkomnas att utlysa skolfreden vid en samling för elever och lärare i den egna skolan. Förslagsvis kan den gemensamma deklarationen för skolfred i Finland, läsas upp vid utlysningen.

Mer info och idéer om hur man kan jobba med Skolfreden hittas  på https://www.mll.fi/tietoa-mllsta/information-om-mannerheims-barnskyddsforbund/skolfreden/skolfreden-pa-aland/

Stöd, idéer och hjälp kring skolfredsaktiviteterna under året samt svarar på frågor kring årets skolfredsarbete gör Joakim Svensson via joakim.svensson@folkhalsan.ax eller per telefon på numret 040-8375777