Handbok för att förebygga och ingripa i sexuella trakasserier

De flesta fall av sexuella trakasserier som riktas mot barn sker utanför skolan. Om skolan får veta om händelser med sexuellt våld, är det viktigt att samarbeta med familjerna samt polisen och barnskyddet och andra myndigheter.

Utbildningsstyrelsen i Finland publicerade år 2018 en handbok för att förebygga och ingripa i sexuella trakasserier i skolor och läroanstalter. Handboken tar inte direkt fasta vid sexuellt våld eller händelser som sker utanför skolan, men anvisningarna kan även tillämpas för att behandla sådana situationer. Handboken innehåller konkreta instruktioner för rektorer, lärare, elev- och studerandevården, elever och studerande samt vårdnadshavare. I handboken finns exempel på hur frågor som gäller sexuella trakasserier kan tas upp inom olika läroämnen och kan också vara ett stöd då ni i skolorna behandlar temat. 

Handboken följer finländsk läroplan och lag men innehållet strider inte mot de åländska styrdokumenten. Du hittar länken till handboken samt kan läsa vidare under fliken Övriga stödtjänster/Sexuella trakasserier.

Åland har egna rekommendationer för användning av sociala medier i undervisningen och dem hittar ni här under Styrdokument/Rekommendationer.