Hur påverkar pågående undantagstillstånd och Corona pandemin utbildningen på gymnasie- och högskolenivå? 

Skolorna är stängda till 13.5.2020 med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar enligt landskapsregeringens nuvarande beslut. Det är även fortsatt förbud mot offentliga tillställningar med fler än 10 personer.  

Den fortsatta stängningen av skolornas undervisningslokaler utmanar både studerandes och skolpersonalens undervisning och skolvardag. Undervisningen sköts som distansundervisning med vissa begränsade undantag. Skolornas studerandevård fungera fortsatt som en resurs vid distansundervisningen. I vissa undantagsfall kan skolornas lokaler användas för stöd och avläggande av yrkesprov eller för att en studerande ska kunna avlägga examen. Landskapsregeringen har gett ut anvisningar till skolorna på gymnasie- och högskolenivå om hur de ska bedriva undervisningen under den tid som skolorna är stängda för närundervisning.  

Under undantagsförhållandet har skolorna ett särskilt uppdrag att stöda studerande som är i slutskedet av sin examen och avser att avlägga examen under våren. Ifall det är omöjligt att ordna examensfesten vid den traditionella tidpunkten på grund av coronavirussituationen, kan examensfesten firas vid ett senare tillfälle. Landskapsregeringen rekommenderar att betygen till studerande som slutfört sina studier levereras på ett tryggt sätt med beaktande av gällande hygien- och säkerhetsrekommendationer.  

Läs mer om

Landskapsregeringens beslut om stängning av lokaler

Landskapsregeringens rekommendationer 14. 4 

Utbildningsanordnarnas rekommendation om examens- och studentfester våren 2020