Ålandsdagen i finländska skolor

Ålandsdagen arrangeras i finländska skolor den 22 mars 2023 och är ett samarbete mellan Ålands landskapsregering, Justitieministeriet och Statsrådets kansli. Medverkande är Hanaholmens Svenska Nu -nätverk, Riksarkivet, Nordisk kulturkontakt, Språkambassadörerna, Håll Skärgården Ren samt Schildts & Söderströms.

Ålandsdagen i skolan är en fortsättning på Ålandsveckan i skolor, som var en del av statsrådets kanslis firande av Ålands självstyrelses hundraårsjubileum. Ålandsdagen arrangeras dagen före Nordens dag, för att förtydliga Ålands roll i nordiska sammanhang.

Syftet med dagen är att  stärka kunskapen om Åland bland lärare och elever i olika skolor i Finland. Lärare och elever ges möjligheten att bekanta sig med Åland genom mångsidigt material och skolbesök. Man kan delta stort eller smått och material finns för olika åldersgrupper. Deltagandet är kostnadsfritt och materialet är fritt tillgängligt på nätet.

Även åländska skolorna är välkomna att  planera en extra Ålandsdag i sin verksamhet och använda materialet som finns framtaget. Ni hittar allt material i länkarna nedan

Ålandsdagens material / Ahvenanmaa-päivän materiaalit - Google Drive.

Ålandsdagen finns på Facebook / Ahvenanmaa-päivä löytyy Facebookista!