Bibliotekens roll som kulturinstitution i en föränderlig vardag

OBS! Sista anmälningsdagen är framskjuten till den 15 november

Välkommen till en kulturpanel där vi uppmärksammar bibliotekens roll i framtiden.Vilka är utmaningarna som biblioteken står inför i framtiden, vad är bibliotekens kärnuppdrag och hur kan vi säkra tillgången till bibliotekens service för en bred och mångfaldig publik ur ett demokratiskt perspektiv?

Kulturpanelen äger rum i Alandica Kultur- och kongresshus auditorium den 19 november och arrangeras av kulturbyrån vid Ålands landskapsregering med anledning av Åland 100 och som en del av Nordiska litteraturveckans program.

Program
Lokal: Alandica kultur- och kongresshus auditorium

  • 13.00 Välkomna
    • Byråchef Viveka Löndahl hälsar välkommen
    • Kultur- och fritidschef Fredrika Sundberg presenterar förslaget till bibliotekspolitiskt program för Åland Överinspektör för biblioteksväsen Anu Ojaranta talar under rubriken ”Biblioteken som befrämjare av delaktighet och demokrati”
  • 13.45 Kaffepaus
  • 14.15 Bibliotekens roll som kulturinstitution i en föränderlig vardag – panelsamtal med deltagare från Sverige, Finland och Åland.

Kulturpanel Moderator: Fredrik Sonck, kulturchef vid Hufvudstadsbladet

Deltagare:

  • Fredrika Sundberg är kultur- och fritidschef och bibliotekschef i Mariehamn samt ordförande i kommittén som tagit fram ett förslag till långsiktigt program för biblioteksverksamheten på Åland.
  • Anu Ojaranta, (PD) arbetar som överinspektör i biblioteksväsendet i Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. Hon arbetar halvtid med projektet gällande statsunderstöd för demokrati för allmänna bibliotek i Finland. Ojaranta har gjort en lång karriär i olika biblioteksrelaterade sektorer. Hon doktorerade 2019 i informationsvetenskap med forskning i informationskompetens. Hon har dessutom forskat i falska medier och infodemi under COVID-epidemin. Ojaranta har gjort en lång karriär i olika biblioteksrelaterade sektorer. Hon doktorerade 2019 i informationsvetenskap med forskning i informationskompetens. Hon har dessutom forskat i falska medier och infodemi under COVID-epidemin.
  • Erik Fichtelius är journalist, författare och hedersdoktor i medie- och kommunikationsvetenskap samt nationell samordnare för Sveriges förslag till en nationell bibliotekstrategi ”Demokratins skattkammare”.
  • Ola Pilerot är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås. I sin forskning ägnar han sig huvudsakligen åt frågor som har att göra med hur människor söker och använder information i olika sammanhang. De senaste åren har han bland annat studerat flyktingars informationspraktiker och folkbibliotekens arbete för nyanlända.
  • Annika Hambrudd är undervisnings- och kulturminister vid Ålands landskapsregering, med ansvar över utbildnings- och kulturavdelningen, förutom Högskolan på Åland, samt från regeringskansliet ansvar för jämställdhets- och integrationsfrågor

Anmälan till kulturpanelen som är avgiftsfri görs senast 12 november på länken: https://link.webropol.com/s/aland100kulturpanel