Handbok i digital pedagogik

Den 13 oktober utkom rapporten I distansundervisningens kölvatten - Lärarerfarenheter och didaktiska perspektiv på digital undervisning i form av en handbok. Handboken bygger på forskares intervjuer med lärare och deras berättelser har analyserats tematiskt vilket gör att handbokens innehåll är lätt att ta till sig och relatera till. Den lyfter det positiva med distansundervisning och digital pedagogik och är fylld med tankar på hur pedagogiken behöver utvecklas.

Forskarna kunde tydligt se att ett område framkom särskilt starkt, nämligen jämlikhet. I slutet av handboken diskuteras jämlikhet i termer av vertikal och horisontell jämlikhet. Vertikal jämlikhet handlar om att beakta elevernas olika utgångspunkter. Motsatsen, horisontell jämlikhet, handlar om att alla elever får samma resurser (lektionstid, lärarhjälp, digitala hjälpmedel) och är enligt dem lättare att överse och uppnå.

Boken kan beställas utan kostnad från Svenska Folkskolans Vänner, som är medfinasiär av rapporten, men kan också laddas ner som en pdf. För ytterligare information och beställning/nedladdning av boken, se SVF:s webbplats https://sfv.fi/sv/hem/article-142861-83635-bokslapp-handbok-i-digital-pedagogik