NVL på AlandicaDebatt.

Den 13 och 14 juni arrangeras AlandicaDebatt för första gången och den kan ses som Ålands svar på Almedalsveckan på Gotland, Suomiareena i Finland och Folkemøde på Bornholm. Temat för dagarna är Norden i förändring.

Runt 25 seminarier och debatter arrangeras under dagarna och närmare 40 organisationer deltar som utställare.

Även NVL deltar i AlandicaDebatt i utställningen och med seminariet ”Presentation av samarbete i Östersjöområdet och To Do metoden på Åland, Gotland och Bornholm”. Föreläsare är Maria Marquard, NVL koordinator i Danmark.

Seminariet hålls onsdagen den 13 juni och presenterar ett tvåårigt projekt i NVL:s Ö-nätverk i Östersjöområdet. Ö-nätverket i Östersjöregionen har testat och utvärderat nya praktiska och framtidsorienterade undervisnings- och inlärningsmetoder som främjar deltagarnas utveckling av entreprenörsanda, kreativitet och innovation. Arbetsmetoden ”To-Do methodology” har bidragit till kvalitetsutveckling inom vuxnas lärande och skapat en lokal tvärsektoriell dialog, samt samarbete mellan myndigheter, utbildningsanordnare, företagare och nyanlända flyktingar.

Inom projektet har sammanlagt 7 utbildningssessioner på tre öar utvärderats. Åland genomförde sista kursen i februari 2017. För att kvalitetssäkra pilotprojektet har samma evalueringsdesign implementerats på alla tre öar och resultat analyserats i samarbete med forskare från NVL:s nätverk för entreprenöriellt lärande och innovation. Resultaten har sammanställts i en rapport ”To-Do: En vej til integration af nyankomne?”.

Information om programmet och deltagare finns på AlandicaDebatt:s webbplats.

Foto: Marja Beckman