Rapport om förverkligande av de två första skedena inom grundvux

Ålands landskapsregering tillsatte en sakkunniggrupp i januari 2021 med uppdrag att planera hur läs- och skrivkunnighetsskedet och inledningsskedet kunde förverkligas som en del av grundskoleutbildning för personer som fullgjort läroplikten. Målgruppen är inflyttade personer över 17 år som har en kort eller ingen skolbakgrund från sitt hemland.

Grundskoleutbildning för personer som fullgjort läroplikt är en ny utbildningsform i enlighet med LL om barnomsorg och grundskola som trädde i kraft i januari 2021. Grundskoleutbildningen vänder sig till målgruppen ungdomar som fullgjort läroplikten men inte erhållit avgångsbetyg från grundskolan samt vuxna som är i avsaknad av kunskaper motsvarande grundskolans lärokurs. Utbildningsformen är indelad i ett läs- och skrivkunnighetsskede (motsvarar årskurs 1–3), ett inledningsskede (motsvarar årskurs 4–6), och ett slutskede (motsvarar årskurs 7–9). 

Sakkunniggruppen har avslutat sitt arbete och avlämnat en slutrapport med förslag till struktur, organisation, utbildningskostnad och finansieringsform för läs- och skrivkunnighetsskedet och inledningsskedet av grundskoleutbildningen för vuxna.

Slutrapporten, som du hittar nedan, är nu under hösten utsänd på remiss. Remissinstanser är kommunerna på Åland, Medis, Ålands folkhögskola, Ålands mångkulturella förening samt Ålands gymnasium.