Seminarium - Är jag en av killarna? - konsten att välja rätt yrkesutbildning

Välkommen på nordiskt seminarium med föreläsningar, samtal och reflektioner tillsammans med elever, studerande, lärare, arbetslivsrepresentanter och experter. Seminariet lyfter frågor om kön, yrkesval och arbetslivet och önskar inspirera till förändring.

Är jag en av killarna?”- konsten att välja rätt yrkesutbildning

Forskning visar att arbetsmiljön förbättras och innovationen ökar om det arbetar en mångfald av olika människor i organisationen. För att skapa dessa förutsättningar behöver unga, studiehandledare, yrkesskolor och arbetslivet arbeta tillsammans. Arbetet handlar om att unga redan på högstadiet behöver bli utmanade i vilka förväntningar och krav som är kopplade till kön och yrkesval. Unga ska ha möjlighet att under sin studietid vara nyfikna, testa på icke-traditionella yrkesval samt få stöd i att bryta förlegade uppfattningar om det som ”traditionellt” förväntas av dem på basen av kön. Arbetslivet behöver öka sitt inkluderande arbete för att bidra till en förändring och att bli mer konkurrenskraftiga. Seminariet kommer att behandla frågor som: 

  • Hur gör unga sina val av yrkesinriktningar i slutet av högstadiet? 
  • På vilket sätt kan de få stöd att titta utanför boxen eller då de möter motstånd i sina icke- traditionella yrkesval?
  • Hur kan yrkesgymnasiet och arbetslivet samarbeta för att bryta mans- och kvinnodominansen i syfte att öka attraktionen för yrkesutbildningen och skapa trivsammare arbetsplatser?

Seminariet hålls på ALANDICA torsdagen den 20 september kl. 08.00-16.00
Arrangörer: Ålands yrkesgymnasium tillsammans med Utbildningsstyrelsen, Yrkesakademin i Österbotten (YA) och Ekvalita

För mer information och anmälning se: