SKOLFREDEN 2019

Skolfreden har utlysts på Åland sedan 2007 med syftet att väcka diskussion kring hur en anda av hänsynstagande och samarbetsglädje kan främjas i skolans vardag.

Årets tema är: Ansvar - du har ansvar för en god inställning som skapar en bra atmosfär. Alla har rätt att bli hörda och respekterade.

Startskottet för årets skolfredsarbete på Åland är tisdagen den 20 augusti då skolfreden utlyses i hela Finland. Alla skolor välkomnas att utlysa skolfreden vid en samling för elever och lärare i den egna skolan. Förslagsvis kan den gemensamma deklarationen för skolfred i Finland, som finns som bilaga, läsas upp vid utlysningen.

Varje klass bestämmer själva hur de arbetar med årets tema samt vilken tid de lägger ner. Arbetet kan genomföras när som helst under terminerna, kan utformas fritt och dokumenteras på valfritt sätt (t.ex. genom bilder, film, sång eller text).

De klasser som dokumenterar sitt skolfredsarbete och skickar in dokumentationen till joakim.svensson@folkhalsan.ax senast den 30 mars 2020 är med och tävlar om fina priser – bland annat ett äventyr för hela klassen!

Läs mer om hur skolfreden uppmärksammas runtom i landet på https://www.mll.fi/skolfreden/ och om skolfreden på Åland på https://www.mll.fi/tietoa-mllsta/information-om-mannerheims-barnskyddsforbund/skolfreden/skolfreden-pa-aland/